Sakarya Ziraat Odası il koordinasyon başkanı Ali Şener Bayraktar, kokarca parazitinin fındık tarımına verdiği zararlar konusunda vatandaşları uyardı.
Yaklaşık 6 yıl önce Türkiye’ye giriş yapan ve istilacı bir tür olarak başta Karadeniz olmak üzere yüzlerce bitki türüne ciddi zarar veren “kahverengi kokarca” böceğinin, fındık tarımına ciddi zararlar verebileceği uyarısı yapıldı. bu ekim. yıl. .
Reçineli olanlar hariç her türlü bitkinin suyunu emerek kurumasına neden olan kahverengi kokarca, Doğu Karadeniz’deki fındık çiftçileri için ciddi bir tehdit haline geldi.
Kahverengi kokarca olarak da bilinen Halyomorpha halys zararlısının Sakarya’da fındık üretimine etkileri konusunda Medyabar editörlerine açıklama yapan Sakarya Ziraat Odası İl Koordinatörlüğü Başkanı Ali Şener Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: ifadeler:
Başkan uyardı!
Doğu Karadeniz’deki fındık bahçelerinde kahverengi sansar popülasyonu ürüne zarar verecek ve üreticiye ekonomik zarar verecek düzeyde bulunmaktadır.
Bu türün en yaygın olduğu bölgede topyekün bir mücadele yapılmazsa, bu durum fındık üretimine ve o bölgenin ekonomisine zarar verebilir.
Bu böcek, bitkilerin suyunu emerek yemişlere zarar verir. Geçtiğimiz yıl ülkemizde fındık verimi tahmin komisyonunun yaptığı yıl sonu rekolte tahmini beklenenin %20 altında gerçekleşti. Tahmin ile sonuç arasındaki bu %20’lik fark, kahverengi kokarcanın işidir.
Bölgemiz fındıklarında ekonomiyi etkileyecek düzeyde kahverengi kokarca bulunmamaktadır. Ancak
Tedbir amaçlı olarak üreticilerimizi sahada neler yapılabileceği konusunda uyarıyoruz. Bu böceğin yayılmasını önlemek için önlem alabilir, mevcut olanları ise kimyasal ilaç kullanarak yok edebilirler.
Özellikle bu aylarda ilaçlama yapılması zararın önüne geçebilir. Bu böcekler hızla ürer ve yayılır. Yaz ayları ilerledikçe ve evler de dahil olmak üzere havalar soğumaya başladığında kahverengi kokarcalar sığınak arıyor. Bu nedenle üreticilere yakın yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların da bu tedbirleri alması gerekiyor.