Özet
Tam bilgi sayfasını okuyun
- Bir kilojoule (veya Kalori) bir enerji birimidir. İnsanların bir yiyecek veya içecek tüketmekten ne kadar enerji aldıklarını ölçmek için kilojoule (kJ) kullanırız.
- Besinlerin kilojul içeriği, besinde bulunan karbonhidrat, yağ ve protein miktarına ve porsiyon büyüklüğüne göre değişmektedir.
- Yağ, ilave şeker veya alkol oranı yüksek olan yiyecekler kilojul açısından en yüksek değerlere sahiptir.
- Meyve, sebze ve baklagiller gibi besinlerin kilojoule değeri daha düşüktür.
- Paketlenmiş gıdalarda kaç kilojul bulunduğunu etiketi kontrol ederek öğrenebilirsiniz.
- Dışarıda yemek yediğinizde veya aceleyle yiyecek aldığınızda, menüde veya yiyecek teşhir etiketlerinde kilojoule olup olmadığını kontrol edin.
Bu sayfada
- Enerji kilojoule cinsinden
- Gıdalardaki kilojoule
- Enerji gereksinimlerimiz farklılık gösterir
Enerji kilojoule cinsinden
Dünyadaki insanların bir yiyecek veya içecek tüketmekten ne kadar enerji aldıklarını ölçmek için kilojoule (kJ) kullanırız. Kilojoule, kilometrelerin mesafeyi ölçmesi gibi bir enerji ölçü birimidir.
Gıda enerjisi eskiden Kalori (Cal) ile ölçülüyordu ve bazı ülkeler hala bu birimi kullanıyor.
Dönüşümler şu şekildedir:
- 1 joule = 0,24 kalori
- 1 kalori = 4.184 joule
Gıdalardaki kilojoule
Yediğimiz yiyecek ve içecekler kilojoule cinsinden ölçülen enerji sağlar. Ne kadar enerji sağladıkları, yiyecek veya içeceğin içerdiği karbonhidrat (şeker/nişasta), protein, yağ ve alkol miktarına ve porsiyon büyüklüğüne bağlıdır.
Yiyeceklerdeki farklı içerikler ve bunların hazırlanma biçimleri, bazılarının diğerlerinden daha fazla kilojoule sahip olduğu anlamına gelir. Daha büyük porsiyon boyutları da daha fazla kilojoule anlamına gelir.
İçeceklerin enerji (kilojoule) içerdiğini biliyoruz, ancak sıvılar yiyecekler kadar doyurucu olmadığından, içeceklerden ne kadar kilojoule tükettiğimizi genellikle fark etmiyoruz. Bazı içecekler kilojoule açısından şaşırtıcı derecede yüksektir.
Hangi besinin kaç kilojoule içerdiğini sadece bakarak söylemek zor olabilir, ancak genel olarak:
- Yağlar ve alkolün kilojoule değeri yüksektir.
- Protein ve karbonhidratlar orta miktarda kilojoule sağlar.
- Diyet lifi kilojul olarak düşüktür.
- Su kilojoule (enerji) vermez.
- Meyve, sebze ve baklagiller gibi besinler daha az enerji yoğunluğuna (kilojoule olarak daha düşük) sahiptir.
- Yağ, ilave şeker veya alkol oranı yüksek olan yiyecekler, enerji açısından en yoğun (kilojoule olarak en yüksek) yiyeceklerdir.
Süpermarketteki paketlenmiş gıdaların üzerindeki etiketi (besin bilgisi paneli) kontrol ederek belirli gıdalarda kaç kilojoule olduğunu öğrenebilirsiniz . Dışarıda yemek yediğinizde veya koşarken yiyecek aldığınızda, menüde veya gıda teşhir etiketlerinde kilojoule olup olmadığını kontrol edin.
Enerji gereksinimlerimiz farklılık gösterir
Günlük enerji ihtiyacınız (kJ) ve ne kadar enerji yaktığınız aşağıdakilere bağlı olarak değişir:
- Günlük aktivitelerinizde ne kadar aktifsiniz
- yaptığınız egzersizin miktarı ve türü
- boyunuz ve kilonuz
- cinsiyetiniz – erkeklerin genellikle kadınlardan daha fazla enerji gereksinimi vardır çünkü daha fazla kas dokusuna sahiptirler
- vücut kompozisyonunuz – kas dokusunun kilojoule’lere karşı büyük bir iştahı vardır. Ne kadar çok kas kütleniz varsa, o kadar çok kilojoule yakarsınız
- Hamileyseniz veya emziriyorsanız
- Genetik ve sağlık durumunuz
- yaşınız – küçük çocuklar ve gençler büyümeyi desteklemek için yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyarlar. Yaşlandıkça, aktivite seviyeleri genellikle azalır, bu da kas dokusu kaybına neden olur ve böylece enerji gereksinimlerimiz azalma eğilimindedir.