Sağlık

Temiz beslenme nedir

Sağlıklı beslenme yolculuğuna başlamaya hazırsanız, tebrikler! Muhtemelen ” temiz beslenme ” terimini duymuşsunuzdur ve diyetinizi “temizleme” fikri sizi heyecanlandırıyor olabilir.

Bununla birlikte, temiz beslenme fikri biraz belirsiz gelebilir ve hangi yiyeceklerin temiz beslenme planına uyduğu ve hangi yiyeceklerin market raflarında bırakılmasının daha iyi olduğu konusunda bazı sorularınız olması normaldir. Temiz beslenme, temellere geri dönmekle ilgilidir; refahınızı destekleyen taze, minimum işlenmiş yiyecekler yemek.

Burada, temiz beslenmenin tanımına dalacağız, kavram etrafındaki yanlış anlamaları inceleyeceğiz, temiz beslenmeye çalışırken gıda etiketlerini okurken aklınızda bulundurmanız gereken gerçekleri ele alacağız ve diyetinizi temizleme sürecine başladığınızda sizi nasıl destekleyebileceğini açıklayacağız. En sevdiğiniz işlenmemiş atıştırmalığı alın ve başlayalım!

Temiz beslenme nedir?

Temiz beslenme yalnızca bir trend değil, vücudunuzu besleyen ve genel olarak sağlıklı bir refah duygusunu destekleyen bütün, besin açısından yoğun yiyeceklerin tadını çıkarmaya odaklanan bir yaşam tarzıdır. Günümüzün beslenme dünyası işlenmiş ve paketlenmiş içeriklerle doludur ve atalarımızın yiyecek olarak tanımayacağı kolay yiyeceklerin tadını çıkarma rutinine girmek kolay olabilir.

Temiz beslenmenin temel ilkeleri şunlardır :

  • Tam, işlenmemiş gıdalara odaklanın: Mümkün olduğunca taze meyve, sebze, yağsız proteinler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlara öncelik verin.
  • İlave şeker ve rafine edilmiş içerikleri en aza indirin: Rafine şekerleri, unları, sağlıksız yağları, yapay katkı maddelerini ve koruyucu maddeleri sınırlayın veya ortadan kaldırın.
  • Yüksek kaliteli malzemeler seçin: Mümkün olduğunda, pestisitlere maruz kalmanızı azaltmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek için organik, mevsimlik ve yerel kaynaklı gıdaları tercih edin.
  • Temiz içeceklerle susuzluğunuzu giderin: Şekerli içeceklerden, sodadan ve alkolden uzak dururken bol su ve bitki çayı için. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak kahve ve/veya kafeinli çaylardan uzak durmayı seçebilirsiniz.

Temiz bir beslenme yaşam tarzını benimsemek, sağlıklı enerji seviyelerini, sağlıklı sindirimi ve zihinsel berraklığı destekleyen yiyeceklere geri dönmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak veya onu korumak için çalışıyorsanız, temiz bir beslenme yaşam tarzının hem hayattan zevk almak için ihtiyaç duyduğunuz esnekliği hem de ilerleme kaydetmek için gereken yapıyı sağladığını görebilirsiniz.

Temiz beslenmeyle ilgili yanlış anlamalar

Herhangi bir beslenme planında olduğu gibi, temiz beslenmeyi çevreleyen mitleri ve gerçekleri keşfetmek önemlidir. Temiz beslenme yaşam tarzı etrafındaki en yaygın yanlış anlamalardan bazılarını inceleyelim.

Efsane: Temiz besleniyorsanız, ihtiyacınız olan tüm besinleri alırsınız.

Gerçek: Tam, işlenmemiş gıdalar tüketseniz bile, beslenme ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmak için dengeyi korumaya çalışmak önemlidir.

Tam gıdalar yediğinizde, beslenme ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmak için diyetinizde bol miktarda çeşitlilik sağladığınızdan emin olmanız yine de önemlidir. yeni bir yeme tarzına uyum sağlarken beslenme ihtiyaçlarınızın üstünde kalmanıza yardımcı olabilir.

Efsane: Temiz beslenme pahalıdır.

Gerçek: Mevsimine göre beslenmek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak ve yemekleri evde hazırlamak, temiz beslenmeyi sağlığınızı iyileştirmenin uygun maliyetli bir yolu haline getirebilir.

Evet, sağlıklı gıda mağazalarından alışveriş yapmak pahalı olabilir, özellikle de önceden paketlenmiş temiz beslenme yemekleri stokluyorsanız. Ancak, yemeğinizi evde hazırlamak için zaman ayırırsanız , temiz beslenmenin standart market alışverişinden daha ucuz olduğunu görebilirsiniz. Toplu olarak tam tahıl satın almak, mevsim meyveleri ve sebzeleri alışveriş etmek ve bir yemek hazırlama programı oluşturmak, sağlığınızı iyileştirirken zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

Efsane: Temiz beslenmede özel günlere veya sevilen yiyeceklere yer yoktur.

Gerçek: Beslenme planları yalnızca onlara bağlı kalmaya istekli olduğunuzda işe yarar. Temiz beslenme genel hedefinize bağlı kalmanıza yardımcı oluyorsa, ara sıra planın dışına çıkmanız sorun değil.

Temiz beslenme, her şeyi ya da hiçbir şeyi içeren bir beslenme tarzı olmak zorunda değildir . Örneğin, zamanınızın %90’ını temiz beslenebilirken, ayda bir kez en sevdiğiniz restoranda yemek yemek için yer bırakabilirsiniz. Bu yaklaşımı benimsemekte yanlış bir şey yoktur ve en sevdiğiniz plan dışı yiyeceklerin tadını çıkarmak için yer bırakmak, temiz beslenme yaşam tarzınıza bağlı kalmanızı kolaylaştırabilir.

Etiketleri okumak ve temiz beslenmek

Temiz beslenme yolculuğunuza başladığınızda, bir marketin koridorunda durup sepetinize ne koymanız ve rafta ne tutmanız gerektiğini anlamaya çalışırken bunalmış hissedebilirsiniz. Etiketleri okumak, başarılı bir temiz beslenme planının temel bir bileşenidir ve buzdolabınızı, tezgahınızı ve kilerinizi temiz beslenme seçenekleriyle doldurmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.

Alışveriş sepetinize ekleyebileceğiniz yiyeceklerin içeriklerini okurken şu yönergeleri aklınızda bulundurun :

  • İçerikler, gıda etiketlerinde toplam ağırlık sırasına göre, en çoktan en aza doğru listelenir. Şeker, listedeki ilk üç içerikten biriyse, temiz beslenmeye çalışıyorsanız muhtemelen iyi bir seçim olmayacaktır. Şeker, içerik listelerinde birçok isimle anılabilir; esmer şeker, mısır şurubu, -oz ile biten her şey (fruktoz, glikoz, sakaroz gibi), şeker kamışı ve invert şekere dikkat edin .
  • İçerik listesi anlaşılması kolay yiyecekler seçin. Telaffuz edemediğiniz veya evde kullanmak için satın alamayacağınız bir içerik varsa, ürün muhtemelen sizin için uygun değildir.
  • Guar zamkı, gıda boyası ve aspartam, sorbitol ve ksilitol gibi yapay tatlandırıcılar dahil olmak üzere dolgu maddeleri, katkı maddeleri ve sakızlara dikkat edin. Mümkün olduğunda bu bileşenlerden kaçının, çünkü bunlar bir gıdanın besin değerini olumsuz etkileyebilecek yüksek düzeyde işleme işaret eder.
  • Bakkal ürünlerinizin sodyum içeriğine dikkat edin. Biraz tuz lezzet katabilir ve sağlığınız üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratması pek olası değildir, ancak çok fazla tuz tehlikeli olabilir . Belirli sağlık sorunlarınız varsa (kalp hastalığı gibi), doktorunuz günlük sodyum alımınızı belirli bir seviyenin altında tutmanızı önerebilir.

Önemli bir not: Diyetinizi iyileştirmek için çalışırken sağlık uzmanınızla sohbet etmeniz iyi bir fikirdir, çünkü ihtiyaçlarınıza özel önerilerde bulunabilirler. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu