Türkiye, milli ve milli savunma alanında destan yazmaya devam ediyor. Ülkede atılan başarılı adımlar ülke halkını gururlandırır, ülke ekonomisine katkı sağlar ve ülke savunmasını güçlendirir. Bu bağlamda tarihi günler yaşanıyor… Yerli ve milli uçak üretiminde yeni bir aşamaya geçildi. Kaan’dan müjde: 21 Şubat’ta ilk uçuşunu yapan milli savaş uçağı Kaan’dan bir müjde daha geldi. Kaan bu sabah erken saatlerde ikinci uçuşunu gerçekleştirdi ve başarıyla tamamladı.
14 dakika havada kaldı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), milli savaş uçağı KAAN’ın, 10 bin feet irtifada 230 knot hıza ulaştığı ikinci uçuşunda 14 dakika havada kaldığını bildirdi. İkinci uçuşun ardından test pilotları ve proje ekibiyle bir araya gelen SSB Başkanı Haluk Görgün, yaptığı açıklamada şunları söyledi: Evet, heyecanlıyız ama aynı zamanda gururluyuz. Türk havacılık tarihi ve Türk savunma tarihi açısından önemli bir güne daha tanık olduk. İnsanlı savaş uçağımız bugün ikinci uçuşunu gerçekleştirerek ilk uçuşunu 21 Şubat’ta tamamladı. İlk uçuşta planlanan uçuşu başarıyla tamamladı.
Bugün ilk uçuş sonrası elde edilen veriler değerlendirilip analiz edildikten sonra ikinci uçuş için hazırlıklar tamamlandı ve bu sabah ikinci uçuşumuzu gerçekleştirdik. Yine ilk uçuş gibi çok başarılı bir uçuştu. Bu uçuşta alınan veriler tüm ekip tarafından değerlendirilecek ve sonraki uçuşlar için hazırlıklara devam edilecek. Umarım hayırlı olur, tüm çalışanlarımıza, mühendislerimize, pilotlarımıza, test pilotlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Elbette sabahın erken saatlerinden itibaren herkes inanılmaz heyecanlıydı, bir yandan bu uçuşun gerçekleşmesi için herkes dua ediyordu, bir yandan da o ilk kalkış ve inişi umutla bekliyordu. Çok şükür güzel bir ortam vardı, tüm çalışanlar ve burada olmak için emek verenler, bu anı hep birlikte yaşadık, kendilerine başarılar diliyorum.
Ses hızından 1,8 kat daha hızlı gidebilen, yerli olarak tasarlanıp üretilen Kaan’ın kanat açıklığı 14 metre, yüksekliği 6 metre ve uzunluğu ise 21 metre. Kabin tek kişiliktir. Maksimum 55 bin feet irtifaya ulaşabilen Kaan, 40 bin feette sesten 1,8 kat daha hızlı uçabilecek. Kaan’ın dikkat çeken özellikleri arasında iki motoru, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü, gövdede silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti yer alıyor.
Üstün yetenekleriyle fark yaratacak Türkiye, KAAN ile beşinci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini alacak.
Milli savaş uçakları, havadan havaya ve havadan yere her türlü hedefe stratejik olarak taarruz imkânı sağlayacak. Hava muharebesinde uzun menzili ve süpersonik hızda hassas ve eksiksiz darbe özellikleriyle fark yaratacak. Kaan Özellikleri: Beşinci nesil çok rollü savaş uçağı olan Kaan, havadan havaya ve havadan yere muharebe gereksinimlerine yönelik üstün yetenekler sunuyor.
Türk havacılık sanayisinin beka kabiliyeti yüksek, güçlü ve çevik platformu Kaan; Zeki ve güçlü dövüş becerileriyle gerçek bir savaşçıdır. KAAN’ın geliştirilmesinde en önemli adımlardan birini temsil eden aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve optimize edilmesi için test faaliyetleri ile en ileri mühendislik araç ve yöntemleri kullanıldı.
Beşinci nesil savaş uçaklarının kokpit tasarımı, beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken yetenek ve donanımlar dikkate alınarak pilotun iş yükünü en aza indirecek şekilde olgunlaştırılıyor.
Tasarım sürecinde pilotun fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörleri dikkate alınarak pilotun durumsal farkındalığını artıracak kokpit ortamı geliştirilmektedir.
Kaan’ın Fiziksel Özellikleri – Kanat açıklığı: 14 metre – Uzunluk: 21 metre – Yükseklik: 6 metre – Maksimum hız: 1,8 Mach – Servis yüksekliği: 55.000 feet – Pozitif/negatif G sınırı: +9 g/3,5 g – Yüksek durumsal farkındalık – Optimize edilmiş pilot iş yükü – Savaş hasarı değerlendirmesi